Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Towdiii
Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 1 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 23:52, 06 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
<przepis by Tow>
<B> Jajecznica studentcka </B>
a) otworz lodowke
b) podrap jajka
c) zamknij lodowke
</przepis by Tow>
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nic_a_nic
Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 20 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 21:25, 07 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ok ok ok...dodam cos jeszcze od siebie... :>
malo robienia...duzo jedzenia...
zupy..nie wiem czemu ludzie nie docieniaja zup...ja je uwielbiam
klasyka: pomidorowa, krupnik, rosolek, grzybowa, ogorkowa, warzywna
nie doceniane : cebulowa z grzankami, szczawiowa z jajkiem, barszczyk, zurek (mniam mniam), fasolowa (ble), serowa zupa krem
zapomniane: zacierkowa, z zielonego "zwyklego" ogorka, zupy kremy (z kalarepy, dyni i innych dzwinych rzeczy)
zeby bylo ciekawiej...historia zup by wikipedia:
Istnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali neandertalczycy. Potrawę tę można było przyrządzić w oparciu o bardzo twarde ziarna (fasola) lub mniej wartościowe części ciał zwierząt (kości). Dopiero 5000 lat p.n.e rzemieślnicy opanowali technologię produkcji naczyń ceramicznych mogących nadawać się do gotowania zupy. Najstarsze tego typu artefakty odnaleziono na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Od tego czasu proces gotowania zup niewiele się zmieniał aż do końca XIX stulecia.
zupki z polski wg wiki:
* rosół
* barszcz
* bulion
* chłodnik
* charczo
* czernina
* czosnianka
* grochówka
* kapuśniak
* krupnik
* kwaśnica
* zupa fasolowa
* wodzionka
* zupa mleczna
* zupa ogórkowa
* zupa owocowa
* zupa pomidorowa
* zupa szczawiowa
* zupa jarzynowa
* zalewajka
* żurek
tada
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
mom. (dawniej: Toto)
Dołączył: 06 Sty 2007 Posty: 1 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 22:08, 07 Sty 2007 Temat postu: CARBONARA B-) |
|
|
składniki:
- makaron (dowolny, każdy lubi inny; ilość: wystarczająca)
- kawałek wędzonego boczku (30 dkg)
- 500 ml słodkiej śmietanki 18% albo 30%
- 4 jajka
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub świeże listki bazylii
przygotowanie:
- makaron zagotować w sposób tradycyjny
- pokrojony w paski boczek podsmażyć na patelni
- w osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jajka ze śmietaną, dodając trochę pieprzu i niewiele soli (boczek już jest słony, to wystarczy)
- do podsmażonego w ulubiony sposób boczku wlać jajka wymieszane ze śmietaną
- zmniejszyć ogień!
- delikatnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki i nie powstała breja, tudzież jajecznica (śmietana szybko gęstnieje)
- po uzyskaniu ulubionej konsystencji (gęstej, acz lejącej) wyłożyć masę na talerze, na których uprzednio mieliście położyć makaron (nawet, jeśli tego tu nie napisałam )
- posypać rozdrobnioną natką pietruszki lub ewentualnie listkami bazylii
- mniamiiiiiiiiiiii..... //rozmarzony
smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agatkaaaaaaaa Zastępca Szeryfa
Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 51 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 11:43, 14 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ciasto marchewkowe:
2 jajka,
1 szkl cukru,
ciut więcej jak pół szkl oleju,
1 szkl mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
troszkę soli,
2 szkl drobno startej marchewki,
pół szkl bakalii, orzechów, czego tam sobie chcecie,
wymieszać w podanej kolejności,
przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i osypanej bułką tartą,
piec 45-60 min w piekarniku, 180 st C
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agatkaaaaaaaa Zastępca Szeryfa
Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 51 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:56, 18 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
zupa ziemniaczana ze zsiadłym mlekiem albo śmietaną
[przepis pochodzi z książki "ziemniaki na pierwsze... na drugie... na trzecie" wydanej oficjalnie w krakowie podczas okupacji niemieckiej (1940)]
6 obranych średnich ziemniaków ugotować do miękkości na wodzie lub rosole wraz z drobno pokrajanymi jarzynami, cebulą, listkiem selera. filizankę kwaśnego mleka lub śmietany rozkłócić z żółtkami, wlać do zupy i razem zagrzać. podawać z grzankami.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
to_znowu_ja
Dołączył: 09 Lut 2007 Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Jawor
|
Wysłany: Nie 0:42, 11 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
smażenica
ziemniaki ugotowac ubic razem ze smazoną celubą dusic zjeść
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agatkaaaaaaaa Zastępca Szeryfa
Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 51 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 19:16, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
pasta z awokado:
1 awokado, 2 jajka, majonez kielecki, pieprz, sól, co_tam_jeszcze_chcecie
zetrzeć na drobno awokado [obrane ze skórki (uwaga na pestkę)], jajka [ugotowane na twardo], dodać pół łyżki majonezu, wymieszać, sprawdzić czy wystarczająco się zlepiło, jeśli nie - dodać więcej majonezu, na końcu przyprawy.
cudownie pasuje do świeżutkiej bagietki, rewelacyjne na śniadanie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
greaphe
Dołączył: 04 Mar 2007 Posty: 3 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: Nie 23:46, 04 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
ziemniaki z kwaśnym mlekiem..... to jest to: )
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
martka_16
Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wasilków/Białystok
|
Wysłany: Śro 13:44, 07 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Fasolowa zapiekanka
1puszka czerwonej fasoli
1cebula
pikantny, starkowany ser (wg uznania)
jajko
majeranek, pieprz, sół, masa pysznych ziół do smaku wg uznania:)) (w mojej wersji +oregano, pietruszka)
Fasole przepłukać, posiekać, dobić tłuczkiem do ziemniaków cebule zeszklić, ser starkować. Wymieszac fasole, cebule, żółtko i przyprawy. Można wymieszać też troche sera razem. Białko ubić na pianę i dodać na koniec i mase wymieszać. Włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, obficie posypać serem,i bułką tartą, zapiec w piekarniku. Dla mnie bomba:))
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agrafka Zastępca Szeryfa
Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 25 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 14:07, 07 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
no to ja zamieszczę pyszność pewną. może komuś przypasuje;)
zupa maślankowa:
podstawa wiadomo - bulion. proponuję z drobno pokrojoną marchewką. potem ziemniaki. i już właściwie pod sam koniec gotowania dodać maślankę wymieszaną wcześniej z mąką. najlepiej w jakimś shakerze albo słoju,żeby grud z mąki nie było. i tak: na pół litra maślany, 2 łyżki mąki. im kwaniejsze, tym właściwie lepsze, więc wedle uznania można dodawać maślankę. ok 10 min to potrzymać na gazie. sól, pieprz, śmietana - wiadomo;)
ha! fajne to:)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pilot Szeryf
Dołączył: 29 Gru 2006 Posty: 91 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z klawy ;P
|
Wysłany: Śro 14:11, 07 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ekhem...
Do przedostatniego M16 przepisu: nie postarzajcie sera nie przypominajcie sobie przepisów na starki ...po prostu go zetrzyjcie na tarce
'starkowany' ..ech.. 'śledziki' kochane_przedzawałowe ;P
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
martka_16
Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wasilków/Białystok
|
Wysłany: Śro 20:39, 07 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ser ma być starkowany:)) starty na tarce tez bedzie dobry, w zasadzie nie widze różnicy, ale stan sera po tymże tarkowaniu to 'starkowany'. Tak mówią tu i tak napisałam to ja M16 z białegostoku:))
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
greaphe
Dołączył: 04 Mar 2007 Posty: 3 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: Pią 12:17, 09 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
zapiekanka "na winie" co się na winie to będzie=] :
przygotowanie bardzo proste...wsyztskie resztki jakie masz w lodówce(kiełbasa ziemniaki warzywa itd itp) kroisz i wrzucasz do brytwanki na spodzie ziemaniaki w plasterkach żeby się to jako tako trzymało zalewa się jajkiem na góre ser zółty piec aż się upiecze i potem na to ketchup( zabijacz smaku) i napewno będzie gites
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
martka_16
Dołączył: 30 Gru 2006 Posty: 39 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wasilków/Białystok
|
Wysłany: Pon 23:03, 12 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
pasta śniadaniowa.
jajka ugotować, posiekać, cebule obrać, posiekać, czerwoną fasolę z puszki otworzyć, posiekać, sos tatarski otworzyc, dodać 2 łyżki. Nałożyć na bułkę. Skonsumować)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nic_a_nic
Dołączył: 03 Sty 2007 Posty: 20 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 9:52, 16 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
jesc mi sie chce teraz ;(
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|